Da li ste primetili pojačan umor tokom menstrualnog ciklusa?


downloadKada se borite sa grčevima, krvarenjima i svim ostalim neželjenim efektima menstruacije, definitivno želite da se što pre osećate bolje. Potrebna nam je dobra energija kako bismo se mnogo lakše nosili sa svim problemima koje u to vreme dolaze. Ali nažalost, to doba meseca isisava svu vašu energiju. A ispada da za to postoji čak i zdravstveni razlog zašto smo toliko umorni tokom menstruacije. Deset dana pre nego što počne menstruacija, vaše telo se nada da će se jajna ćelija sresti sa spermom i novo stvorenje će početi da raste u vašoj materici. Kada jaje nije oplođeno, hormoni potrebni u trudnoći sada su nebitni i kao rezultat toga, njihovi nivoi se iznenada smanjuju. Kada se to dogodi, vaše telo prolazi kroz fazu visokog nivoa hormona do nula hormona, a ova promena izaziva neke druge promene u telu, koje dovode vaše telo u stanje umora. Nivo hormona ponovo počinje da se povećava nedelju dana nakon početka menstruacije i dostiže vrhunac tokom ovulacije (otprilike dve nedelje nakon početka menstruacije). Što je viši nivo hormona, više energije imate. U onim danima kada se osećate poput zombija, poželjno je da vežbate, hidrirate se, jedete redovne i zdrave obroke i spavate najmanje 8 sati tokom noći. Međutim, ako nijedna od ovih mera ne pomogne, imajte na umu da se energija može povratiti na još jedan prirodni način. Nekoliko studija je pokazalo da žene koje češće upražnjavaju seksualne odnose imaju manji gubitak energije tokom menstruacije. Ispostavilo se da hormoni u spermi mogu uspešno nadoknaditi nedostatak hormona koji se javljaju u tom periodu, jer sperma sadrži više hormona, koji mogu uticati na to kako se osećamo. Zanimljivo je da su hormoni estrogen, melatonin, lutropin, prolaktin, oksitocin i prostaglandin otkriveni u tragovima u ženskoj krvi nekoliko sati nakon ejakulacije za vreme menstruacije kada inače nisu prisutni u ženskoj krvi. Kod žena koje su koristile kondom tokom seksualnog odnosa ovi hormoni nisu pronađeni u krvi.
Kako je tokom menstruacije vaginalna resorpcija ovih hormona onemogućena postavlja se pitanje može li sličan učinak nastupiti i kod oralnog seksa?  Kod žena koje su pristale i na ovaj vid eksperimenta pomenuti hormoni su pronađeni u krvi u znatno većoj koncetraciji. Budući da steroidi u kontracepcijskim tabletama uspešno prolaze kroz organe za varenje,  zaključak je da taj put prežive i hormoni u spermi.

Hormoni u spermi i njihov efekat:

Prostaglandin resorbovan kroz gastrointestinalni trakt kontroliše hormosku regulaciju i uzrokuje povećanu proizvodnju ženskog hormona estrogena, što zauzvrat ima pozitivan učinak na balans ovog hormona u periodu menstruacije, ujedno ima povoljan efekat na nokte i kosu.
Melatonin - Zdrav hormon sna melatonin izuzetno je važan za održavanje vaše lepote i mladosti. I najvažnije anulira efekat Kortizola - podmuklog hormona: kada se nivo hormona stresa poveća na granične vrednosti, promeni metabolizam ugljenih hidrata, javlja se insulinska rezistencija. 
Kortizol smanjuje timus. Timus je jedna od glavnih žlezda koja reguliše imunitet u telu. Na taj način kortizol sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca kao i njihovu proizvodnju. Anksioznost, promene raspoloženja i depresija su posledice dugoročnih efekata povišenog kortizola na proizvodnju seratonina i dopamina. Iako hormoni stresa dovode do privremenog poboljšanja kratkoročne memorije na oko 30 minuta, uvećani kortizol smanjuje protok krvi i prenošenje glukoze do mozga i remeti sposobnost moždanih ćelija da koriste glukozu. 
Luteinizirajući hormon (LH, ili lutropin) je hormon koga proizvodi prednja hipofiza. Kod žena, akutno povišenje LH nivoa (LH talas) izaziva ovulaciju i razvoj žutog tela. Kod muškaraca, gde se LH takođe naziva interstitinalni hormon stimulacije ćelija (ICSH), on stimuliše Leidigove ćelije da proizvode testosteron. U dejstvu sa FSH, luteinizirajući hormon kod žena utiče na regulaciju menstrualnog ciklusa.
Prolaktin (PRL), hormon koji luči endokrina žlezda hipofiza, od izuzetne je važnosti za regulisanje menstrualnog ciklusa. Smanjene vrednosti prolaktina u krvi može izazvati karcinom dojke, hipofunkcija štitne žlezde, anksioznost,  depresiju, reumatoidni artritis.
Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize (neurohipofiza), a stvara se u paraventrikularnom (u najvećoj meri) i supraoptičom jedru hipotalamusa. Osnovna uloga ovog hormona je u porođaju, kada izaziva kontrakcije materice i laktaciji, gde dovodi do kontrakcije glatkih mišićnih ćelija oko mlečnih žlezda dojke, što izaziva isticanje mleka. Hormon oksitocin može uticati i na ponašanje. pa tako u mozgu može izazvati osećaje zadovoljstva, nežnosti i privrženosti.
Pored ovih hormona sperma sadrži i Spermidin koji ima prekrasnu sposobnost da obnovi oštećene ćelije i na taj način uspori proces starenja.

Dr Sally Robertson, jedna od istraživača je pozitivno iznenađena postignutim efektima ovog istraživanja i sada se postavlja pitanje da li je gutanje sperme normalno? Pre svega moramo shvatiti da gutanje sperme nije nužno negativan akt; seksualne norme razlikuju od osobe do osobe. Jedna osoba je za, druga protiv. Da li je to ono što čini da se i muškarac i žena osećaju srećno i prijatno? Ako jeste zašto da ne.
U svakom slučaju ako se radi o osobama koje su duže u vezi i koje već duže imaju oralni seks slobodno mogu probati. Ako je ukus sperme neprijatan ženi onda slobodno to treba da kaže partneru. Ako je muškarac zdrav, sperma vam apsolutno neće nauditi na bilo koji način. U stvari, ako je čovek zdrav, ima mnogo, mnogo manje bakterija u spermi (skoro niko, zaista) nego u njegovoj pljuvački, tako da gutanjem sperme žena ima manje verovatnoće da će izazvati neki problem nego dubokim poljupcem sa jezikom.

jtemplate.ru - free extensions Joomla