Rešenje za nedostatak seksa: Planirajte ga!


Seks kod većine parova dolazi spontano, ali čini se da planiranje može poboljšati stvari u spavaćoj sobi!
S obzirom na to da imamo različite vrste obveza, što poslovnih, što privatnih, planeri i rasporedi su nam neophodni. Planiramo druženje s prijateljima, treninge, važne poslovne sastanke i slično. Međutim, trebamo li početi planirati seks? Iako možda zvuči neromantično, može biti itekako korisno.

Voditeljka emisije "Good Morning Britain" Kate Garraway pre nekoliko godine je otkrila da ona i njen muž imaju raspored za seks. Kate je u svojoj knjizi "The Joy of Big Knickers" istakla da se seksaju pet puta sedmično, a sve je započelo 14-dnevnim izazovom tokom kojeg su se trebali seksati svaki dan!
- Kad ste dugo s nekim u vezi, fizička strana može biti vrlo nespontana. Cilj planiranog seksa je zapravo podsticaj da se poseksate jednom dnevno i tada se fokusirate samo na vođenje ljubavi - rekla je Garraway.
Prema mišljenju seksualnih terapeuta, to može biti vrlo korisno.

24125255Može li planiranje poboljšati seks?

Zapravo da, barem tako tvrdi Holly Richmond, seksualna terapeutkinja iz New Yorka. Dodaje kako planiranje zapravo može podstaknuti više akcije i avanture.
- Ovo stalno preporučujem svojim parovima. Ako mi par dođe na savetovanje i otkriju mi da se ne seksaju dovoljno, kažem im da je najbolji način da imaju redoviti seks, planiranje. Znam da ovo ne zvuči romantično, ali cilj je razviti navike i rutinu te da seksualnost postane norma - kaže Richmond.
Terapeutkinja svojim klijentima navodi kako je planirani seks odlično dugoročno rešenje. Međutim, umesto vođenja ljubavi svaki dan, ona preporučuje svojim klijentima realističnije ciljeve, realnije je imati seks  četiri do pet puta sedmično.
Naravno, to ne znači da cele večeri ili pola dana trebate biti u krevetu s partnerom, Richmond dodaje kako je seks na brzaka ponekad sasvim dovoljan, isto tako oralni seks na brzaka, zašto da ne.
- 14 dana seksa može biti odličan izazov, ali cilj planiranja seksa je održavanje partnerstva i kreiranje vremena za nešto čemu ćete se veseliti i u čemu ćete obostrano uživati. Uz to, preporučujem seks u različito doba dana kako ne biste imali osećaj obveze nego kako biste stvorili nešto čemu ćete se radovati - objasnila je.

Kako isplanirati seks s partnerom?
Ako vam se sviđa ideja planiranja seksa, evo kako isplanirati.

Dogovorite dan i vreme koje vam odgovara
Ovo je očigledno, ali ne možete isplanirati seks ako vreme i mesto ne odgovaraju partneru i vama. Seksualna terapeutkinja Gigi Engle parovima preporučuje razgovor pre planiranja. Ističe kako neki parovi odluče upražnjavati seks svake sedmice u isto vreme, dok drugi svake sedmice određuju nove termine.
- Uz to, važno je da budete raspoloženi za seks, nemojte samo gledati kad vam logistički najviše odgovora - rekla je Engle.

Zabelžite termin u kalendaru
Kad dogovorite termin, zabeležite ga jer mu tako dajete na važnosti! Bitno je da oba partnera zabeleže termin u kalendaru. Možete ga i obojiti i posebnom bojom (mi preporučujemo crvenu).

Budite fleksibilni
Ako imate raspored za seks, to ne znači da se trebate seksati svaki put. Ovo nije samo pitanje seksa nego i intimnosti. Mnogi parovi povećaju intimnost kroz seks, ali ne moraju svi, objasnila je Gigi.
Zapravo, cilj rasporeda je stvoriti vreme samo za vas dvoje. Možda ćete se jednom samo ljubiti, drugi put ćete imati oralni seks, a sledeći put ćete razgovarati o fantazijama.
Isto tako, mogu se javiti svađe među partnerima koje se ne mogu jednostavno staviti po strani. Važno je zapamtiti da je cilj planiranja obostrano zadovoljstvo!

Držite se rasporeda
Jedan od najvećih problema je držanje rasporeda.
- Često mi dođu klijenti koju kažu da im je planiranje seksa na početku stvaralo pritisak, što ih je uplašilo. Nekima je pritisak nestao čim su se naviknuli na raspored. Dok je drugima trebalo malo poigravanja kako bi došli do verzije planiranja seksa koja im odgovora - zaključila je Gigi.

Ne štedite se! Nedostatak seksa izaziva katastrofalne posledice po zdravlje i psihu!
Neredovan seksualni život osim fizičkih može uzrokovati i niz psihičkih komplikacija. Nekoliko istraživanja pokazuju šta se zaista dešava sa vašim organizmom onda kada vam seks nije redovna pojava u životu.
Naučnici sa univerziteta na Floridi otkrili su kako ljude nedostatak seksa neretko čini depresivnim.
Osećaćete se anksiozno ili stresno, jer seks inače pomaže u oslobađanju organizma od ove dve emocije, prenosi Prevention. Veoma je moguće da će vam nedostatak ove aktivnosti narušiti kvalitet sna jer vam u organizmu manjka hormona, depresija je karakterističnija za ženski pol, dokazano je da hormoni iz sperme muškarca deluju  antidepresivno i umirujuće na ženski organizam.
Više od deset istraživanja koja su rađena u proteklih nekoliko godina pokazuju kako je redovan seks direktno povezan sa zdravljem srca, jer potpomaže lučenju hormona koji su dobri za bolje raspoloženje i zdravlje čoveka.

Odložite menopauzu
Žene koje imaju aktivan seksualni život pod manjim su rizikom od ulaska u preuranjenu menopauzu od onih koje to čine ređe, zaključili su naučnici nakon analize gotovo 3.000 žena u SAD-u.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje imaju seks tri puta nedeljno ili češće od toga – uključujući vaginalni seks i oralni seks, a  na taj način bile u kontaktu sa spermom, imale 48 posto manji rizik od prerane menopauze u poređenju s onima koje su to radile manje od jednom mesečno.
Lekari već dugo znaju da postoje koristi od seksualne aktivnosti i u poznim godinama, a kasnija menopauza znači i snažnije kosti te niži nivo holesterola kod žena, manje stresa i depresije i anksioznosti, bolji imunitet – kazala je ona.
Do sada se smatralo da semena tečnost ima jedan zadatak samo, a to je da čuva spermu i pomogne joj na putu do oplodnje. Danas saznajemo i da pomaže ovulaciju kao i da čini žene srećnijima. Ovo se može potvrditi i činjenicom da je želja za seksom jača oko i u toku ovilacije. Karakteristično za period plodnih dana je pojačana seksualna želja kod žena, evolucija se pobrinula da se ovaj problem ublaži, nesvesno žene postaju manje odbojne prema spermi muškarca, češće pribegavaju oralnom seksu jer na ovaj način ženski organizam nesvesno nadoknađuje neophodan manjak hormona, a ujedno organizam podiže imunitet koji u predmenopauzi biva često narušen.
Takođe, sperma muškarca je bogata koktelom hormona koji povoljno utiču protiv depresije i anksioznosti. Oralni seks je neizbežan faktor kako bi se žensko mentalno i fizičko zdravlje zadržalo na visokom nivou.

Seks čuva prostatu
Prema pisanju „Časopisa američkog medicinskog udruženja“, muškarci koji često ejakuliraju (najmanje 21 put mesečno) imaju manje šanse da dobiju rak prostate. U broj ejakulacija uračunati su i seksualni odnosi i masturbacije. Nije jasno da li je seks jedini razlog za ovo što smo naveli, ali više seksa neće škoditi.

Dakle, razgovarajte s partnerom, izvadite planer i odredite vreme za seks već danas!

jtemplate.ru - free extensions Joomla