Kako odloziti menopauzu


sex after menopause 7


Menopauza je neizbežna i ne postoji intervencija koja je može sprečiti, ali ovi rezultati pokazuju da se ona može odložiti dok god postoji šansa za začeće.

Žene koje imaju aktivan seksualni život pod manjim su rizikom od ulaska u preuranjenu menopauzu od onih koje to čine ređe, zaključili su naučnici nakon analize gotovo 3.000 žena u SAD-u.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje imaju seks jednom nedeljno ili češće od toga – uključujući vaginalni seks i oralni seks, a  na taj način bile u kontaktu sa spermom, imale 48 posto manji rizik od prerane menopauze u poređenju s onima koje su to radile manje od jednom mesečno.
Ako žena nema seksa i kontakta sa spermom partnera  onda i ne postoji mogućnost trudnoće, telo odluči da se neće zamarati ovulacijom jer od nje nema koristi – objasnila je jedna od autorki studije Megan Arnot s londonskoga univerziteta.

Dobrobiti kasnije menopauze

Američka doktorka Dženifer Vu kaže kako je to samo još jedan pokazatelj da je zdrav seksualni život pozitivan za svaku ženu.
Lekari već dugo znaju da postoje koristi od seksualne aktivnosti i u poznim godinama, a kasnija menopauza znači i snažnije kosti te niži nivo holesterola kod žena, manje stresa i depresije i anksioznosti, bolji imunitet – kazala je ona.
Menopauza je, naravno, neizbežna i ne postoji bihevioralna intervencija koja je može sprečiti, ali ovi rezultati pokazuju da se ona može odložiti dok god postoji šansa za začeće. Zanimljivo je da nakon četrdesete žene imaju veću toleranciju na spermu, pojačana je seksualna želja, evolucija se pobrinula da se ovaj problem ublaži i eventulano odloži, nesvesno žene postaju manje odbojne prema spermi muškarca, češće pribegavaju oralnom seksu jer na ovaj način ženski organizam nesvesno nadoknađuje neophodan manjak hormona, a ujedno podiže imunitet potreban u budućoj trudnoći. 
Kao dodatni benefit tokom istraživanja naučnici su otkrili "lek" sa najefikasnijm dejstvom na ženski organizam u sprečavanju i lečenju depresije i anksioznosti. Kako je u muškoj  spermi otkriven veliki broj hormona ona je etiketirana kao najefikasniji koktel supstanci, tim lekara je u dvogodišnjem istraživanju dokazao da žene koje progutaju spermu, imaju 68 odsto manju šansu da obole od depresije.
Vrlo je bitna spomenuta činjenica da se u semenu nalaze i dva ženska seksualna hormona: (LH) luteinizirajući hormon koji pospešuje ovulaciju i hormon koji stimuliše folikule (FSH), hormon koji ubrzava sazrevanje jajašceta. Zbog čega tačno postoje ovi hormoni u semenu? Sa evolutivnog spekta, ovo je sasvim logično. Muškarac ne zna kada je žena u ovulaciji, ali hormoni iz sperme pospešuju ovulaciju i samim tim omogućavaju oplodnju. Ovo znatno može da pomogne ženama koje su u predmenopauzi i u menopauzi, nakon 45. godine starosti, koje prolaze kroz psihičke tegobe. Hormoni iz sperme pozitivno utiču na smanjenje depresije i anksioznosti u ovom periodu karakterističnom za ženski pol.
Do sada se smatralo da semena tečnost ima jedan zadatak samo, a to je da čuva spermu i pomogne joj na putu do oplodnje. Danas saznajemo i da pomaže ovulaciju kao i da čini žene srećnijima. Ovo se može potvrditi i činjenicom da je želja za seksom jača oko i u toku ovilacije.

Seks jača imuni sistem

– Seksualno aktivni ljudi imaju manje dana bolovanja – kaže dr Ivon K. Fulbrajt, stručnjak za seksualno zdravlje. Žene koji imaju češće seksualne odnose imaju više nivoa antitela koja brane njihov organizam od bakterija, virusa i drugih uljeza. Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji utvrdili su da su da seksualno aktivne žene koje su upražnjavale oralni seks uz preporuku ginekologa imale su veći nivo T2 limfocita, ali i sasvim drugačiji, viši nivo antitela koje luče njihova bela krvna zrnca.
To ipak ne znači da ne treba činiti i druge stvari koje jačaju i čuvaju imuni sistem: jesti zdravu hranu, biti fizički aktivan i dobro spavati.

Seks usavršava libido

– Usavršavanjem libida i interesantnim seksom – poboljšava se uživanje u seksu, a samim tim su i češće želje za seksom – navodi dr Loren Štrajher, klinički profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu u Čikagu.
Ženama „dobar“ seks poboljšava protok krvi kroz vaginu i elastičnost kože, što sve zajedno čini da se žene nakon seksualnog odnosa osećaju bolje.

Seks poboljšava kontrolu bešike

Jaki mišići donjeg dela karlice važni su za izbegavanje urinarne inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja), koja utiče na 30% žena u nekom trenutku života. Dobar seks je trening za mišiće karlice. Orgazam izaziva kontrakcije mišića karlice i jača ih.

Seks smanjuje rizik od bolesti srca

Dobar (redovan) seksualni život dobar je za srce i krvne sudove. Pored toga što je odličan način da se poveća broj otkucaja srca, seks pomaže i da se u organizmu uravnoteže nivoi estrogena i testesterona. Istraživači su uočili da osobe bez redovnog seksualnog života imaju veće probleme sa osteoporozom i srčanim obolenjima. Tokom jedne studije, ustanovljeno je da su oni koji su imali seksualne odnose najmanje dva puta nedeljno, imali upola manji rizik od smrti usled srčanih bolesti.

Seks smanjuje bolove

– Pre nego što uzmete aspirin protiv bolova, probajte sa orgazmom. Orgazam može blokirati bol zato što oslobađa hormon koji podiže prag bola – kaže Beri Komisaruk, profesor na Državnom Univerzitetu u Nju Džersiju. Istraživači ističu da tokom orgazma vaginalna stimulacija može da blokira hronični bol nogu, pa čak i glavobolju, a mnoge žene su izjavile da samostimulacijom genitalija mogu smanjiti menstrualne grčeve.

Seks čuva prostatu

Prema pisanju „Časopisa američkog medicinskog udruženja“, muškarci koji često ejakuliraju (najmanje 21 put mesečno) imaju manje šanse da dobiju rak prostate. U broj ejakulacija uračunati su i seksualni odnosi i masturbacije. Nije jasno da li je seks jedini razlog za ovo što smo naveli, ali više seksa neće škoditi.

Seks smanjuje stres

Bliskost sa partnerom može ublažiti stres i anksioznost. Dodirivanje i grljenje oslobađa „fil-gud hormon“ – to je u stvari supstanca koja u mozgu ostavlja utisak zadovoljstva i pospešuje sistem nagrađivanja. Prema rečima dr Šeni Ambardar, seks i intimnost mogu da povećaju samopoštovanje i opuštenost, a to je recept za zdraviji život i sreću. Takođe, sperma muškarca je bogata koktelom hormona koji povoljno utiču protiv depresije i anksioznosti. Oralni seks je neizbežan faktor kako bi se žensko mentalno zdravlje zadržalo na visokom nivou.

"Mene to ništa ne čudi, mnogim svojim pacijentkinjama sam savetovala da nekada prekrše svoja moralna načela i svojim partnerima podignu zadovoljstvo na viši nivo. Znam da je to glavno pitanje za sve žene, progutati ili ne progutati sad. To je intiman čin koji otkriva da potpuno verujete partneru, a njemu će to biti zanimvljivo iz nekih drugih razloga. To je svakako čin koji vas može dodatno zbližiti, a vama doneti velike zdravstvene benefite." - izjavila je Dr Kristiijana Nortrup

jtemplate.ru - free extensions Joomla