SeksSaznajte: Kako seks utiče na zdravlje?

by|13 juna, 2009https://www.lepotaizdravlje.rs/wp-content/uploads/2011/11/sex-zdravlje-224x300.jpg 224w" sizes="(max-width: 400px) 100vw, 400px">


Primetili ste da se osećate mnogo bolje kada imate redovan seks – ništa ne može da vas iznervira, imate više energije, na sve gledate pozitivno… L&Z stručnjaci otkrivaju vam šta se dešava u telu kada se prepuštate strasnim zagrljajima, i koliko redovni odnosi mogu da utiču na opšte zdravlje.

Lepota i Zdravlje - Ljubav i sex - Saznajte: Kako seks utiče na zdravlje?SEKS ZA…regulisanje ciklusa
Ako pokušavate da regulišete menstrualni ciklus, potrebna vam je „doza“ gimnastike u postelji (to bi vam i lekar savetovao!). Žene koje vode ljubav jednom nedeljno (osim tokom one nedelje kada imaju menstruaciju!), imaju redovniji menstrualni ciklus od onih koje ređe to čine. I, uopšte se ne radi o efektima orgazma, već o bliskosti koju ostvaruju partneri. Osim toga, učestalo izlaganje muškim feromonima deluje na ženske hormone koji regulišu menstrualni ciklus.

SEKS ZA…podmlađivanje
Trebalo bi da trošite manje vremena (i novca!) na kozmetiku i režim nege, a više se posvetite aktivnostima u postelji. Seks podiže nivo estrogena, zbog čega kosa postaje sjajnija, a koža zategnutija. U jednoj škotskoj studiji, panel sudija posmatrao je ispitanike kroz jednostrano ogledalo i procenjivao njihove godine života. Ispitanice koje su delovale od sedam do dvanaest godina mlađe, vodile su dinamičan seksualni život – u proseku, četiri odnosa nedeljno. Cinici bi verovatno prokomentarisali da se podrazumeva da žene mladalačkog izgleda češće imaju seksualne odnose, jer su privlačnije. Međutim, istraživači tvrde da su velike šanse da im upravo seks pomaže da se duže zadrži mladolikost. Dakle, zamenite noćnu kremu za noć strasti!

SEKS ZA…izbor pola deteta
Jedan (ne tako mali) broj naučnika tvrdi da određena poza, kao i određeno vreme, za seksualni odnos mogu da utiču na to da li će se začeti devojčica ili dečak. Spermatozoidi koji nose Y hromozom (određuje muški pol) manji su i zbog toga se brže kreću od spermatozoida koji nose X hromozom (ženski pol), ali zato su i manje izdržljivi od „ženskih“ spermatozoida. Dakle, prema jednoj teoriji, ukoliko nastojite da začnete dečaka, treba da vodite ljubav u „kučećoj pozi“ – tako će sperma dospeti bliže cerviksu, a brži muški spermatozoidi prvi će prodreti u jajnu ćeliju. Ipak, određeni broj stručnjaka tvrdi da su dokazi koji potkrepljuju ovu teoriju prilično slabi. Prema mišljenju jedne frakcije u naučnom svetu, vreme seksualnog odnosa mnogo je preciznija odrednica pola deteta. Naime, ako želite dečaka, prvi dan ovulacije idealno je vreme da vodite ljubav, jer je tada olakšano prodiranje bržih Y spermatozoida u jajnu ćeliju. No, ako želite devojčicu, vodite ljubav nekoliko dana pre ovulacije, jer X spermatozoidi, budući da su otporniji, mogu da se zadrže u organizmu do sazrevanja jajne ćelije. Iako nijedna od ovih teorija nije potkrepljena dovoljno čvrstim naučnim dokazima, vredi pokušati!

SEKS ZA…bolje raspoloženje
Osim već svima dobro poznatog efekta seksa na raspoloženje, ova aktivnost zapravo može da redukuje simptome kliničke depresije. Američki istraživači su uočili da su žene koje ne koriste kondom tokom seksualnog odnosa manje sklone depresiji od onih koje koriste ovaj tip zaštite. Prema jednoj teoriji, hormoni i prostaglandin, koji se nalaze u spermi, prodiru kroz vaginalni zid i menjaju odnos hormona u organizmu žene, pa tako i ublažavaju osećaj depresije. Ali, izgleda da se ne radi samo o efektu hormona iz sperme: u jednoj studiji holandskih stručnjaka – izvedenoj nad psihijatrijskim pacijentima – utvrđeno je da seks redukuje potrebu za medikamentima, dok su američki naučnici zaključili da masturbacija snižava nivo depresivnosti.

SEKS ZA…jači imunitet

Redovan seks znači manje prehlade i gripa. Američki naučnici su otkrili da jedan, do dva, odnosa nedeljno povećava nivo antitela imunoglobulina A (IgA), koji štiti od prehlada i infekcija. U istraživanju je i egzaktno utvrđeno da je u organizmu ispitanika, koji su dva puta nedeljno vodili ljubav, 30% viši nivo IgA, nego u slučaju onih koji su upražnjavali seks samo jednom nedeljno, ili su apstinirali. Imunolozi smatraju da je seks prirodan način zaštite organizma od infekcija. Iako su seksualno aktivne osobe izloženije većem broju infektivnih agenasa nego seksualno neaktivne, njihov organizam proizvodi više antitela kao reakciju na izazivače bolesti. Dakle, sada znate šta treba da radite u dugim zimskim noćima da biste se zaštitili od prehlade!

SEKS ZA…ublažavanje stresa

Primetili ste koliko ste opušteniji nakon seksa? To je zbog toga što vođenje ljubavi snižava nivo stresa. Škotski naučnici su zaključili da osobe koje su imale penetrativan seks bolje reaguju u stresnim situacijama čak nedelju dana nakon odnosa. Dobrovoljci u istraživanju imali su zadatak da vode evidenciju o seksualnim aktivnostima tokom dve nedelje. Potom su bili izlagani stresnim situacijama, nakon čega im je izmeren krvni pritisak (kao parametar stresa). Ispitanici koji su vodili ljubav pre izlaganja stresnoj situaciji smirenije su reagovali od onih koji su masturbirali ili pak apstinirali od seksa. Istraživači tvrde da ovi efekti ne mogu isključivo da se pripišu kratkotrajnom, postorgazmičnom opuštanju, naprosto zato što traju mnogo duže – bezmalo nedelju dana. Zbog toga je, kako tvrde, smirujuće dejstvo seksa istovremeno posledica stimulacije vaginalnog nerva i efekata hormona oksitocina.

SEKS ZA…zdrave grudi

Brak, deca i dojenje značajno smanjuju rizik od kancera dojke. No, naučnici kažu da i redovna seksualna aktivnost može da umanji rizik od kancera kod žena koje nisu rađale. Seks podiže nivo hormona oksitocina i DHA (dehidroepiandrosteron), za koje naučnici smatraju da igraju važnu ulogu u prevenciji kancera dojke. Tokom godina, urađena su brojna istraživanja koja podupiru teoriju o zaštitnoj ulozi pomenutih hormona (seksa).

SEKS ZA…poboljšanje opšteg zdravlja

Redovan seks može da bude efikasna prevencija kancera prostate. Britanski istraživači su zaključili da muškarci u dvadesetim godinama života mogu da smanje rizik od kancera prostate za trećinu ako ejakuliraju sedam ili više puta nedeljno. Jedan od razloga ove zaštitne uloge može da bude to što učestala ejakulacija sprečava taloženje karcinogena u kanalima prostate.

SEKS ZA…zdravlje reproduktivnih organa
Seksualna aktivnost produžava seksualni život. Početak menopuaze za većinu žena znači i pad, ili potpuni prestanak, seksualnih aktivnosti, najviše zbog vaginalne atrofije (vagina postaje kraća i umanjuje se njena elastičnost i vlažnost). Osnovni uzroci ovih pojava jesu hormonske promene i nedostatak prirodne lubrikacije vagine. Međutim, žene koje su seksualno aktivne, ili koje redovno masturbiraju, ređe imaju pomenutih problema. Takođe, naučnici su zaključili da redovni seksualni odnosi mogu da zaštite od endometrioze, ali samo ako ih održavate i tokom menstruacije.

SEKS ZA…ublažavanje bola

Neposredno nakon doživeljenog orgazma, nivo oksitocina je pet puta veći od normalne vrednosti. To aktivira oslobađanje endorfina, hormona za koji je dokazano da ublažava bol – onaj u PMS-u, kao i bolove u zglobovima. Budući da seksualno uzbuđenje i orgazam podižu nivo kortikosteroida i endorfina, seks zapravo podiže prag bola i deluje kao analgetik. Zato biste mogli da klasični ženski komentar „ne večeras, boli me glava!“, počnete da koristite kao dobar razlog za seks, umesto za apstinenciju!

Tekst: Nataša Ćovin; foto: DreamstimePROMOVISANI SADRŽAJMgidMgidPodmladite se 10 godina! Prirodno, izuzetno efikasno. Akcija!

Tamjan KremaЛекари су шокирани: ова ствар обнавља зглобове чак и са 90 година

SustaformЛекари шокирани: обнавља зглобове и у 90. години!

SustaformСупер ефикасан третман зглобова и болова! Пробајте!

SustaformLekari su zapanjeni koliko brzo čisti krvne sudove! Probaj ovo

CardioxŠećeraši zapravo mogu jesti sve! Pažljivo čitaj da saznaš tajnu

Diabetox Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.Web PreporukeMajčino srce je ludo od sreće: Sin Dragane Katić oduševio, Bojan je izabrao njuMajčino srce je ludo od sreće: Sin Dragane Katić oduševio, Bojan je izabrao njuPEVAČICA I FUDBALER IMAJU VELIKE PLANOVE: Anastasija Ražnatović se seli kod Nemanje Gudelja u SeviljuPEVAČICA I FUDBALER IMAJU VELIKE PLANOVE: Anastasija Ražnatović se seli kod Nemanje Gudelja u SeviljuVoli manekenke: Viktor Troicki pre braka sa Aleksandrom ljubio njenu koleginicuVoli manekenke: Viktor Troicki pre braka sa Aleksandrom ljubio njenu koleginicuU Dubrovniku polemika o kućici ulične mačke AnastazijeU Dubrovniku polemika o kućici ulične mačke AnastazijeHoroskopski znaci koji imaju najbolje šanse da se obogateHoroskopski znaci koji imaju najbolje šanse da se obogateSan svake devojčice: Atina Tošić otvorila vrata svoje sobe, jedan detalj će vas oduševiti (foto)San svake devojčice: Atina Tošić otvorila vrata svoje sobe, jedan detalj će vas oduševiti (foto)Uraganka Ivana Nikolić: Želim veliko venčanjeUraganka Ivana Nikolić: Želim veliko venčanjeOmatorio preko noći: Novi imidž Miloša Biković zbunio sveOmatorio preko noći: Novi imidž Miloša Biković zbunio sveBoje i dezeni za proleće/leto 2022: Evo kako biti drugačijiBoje i dezeni za proleće/leto 2022: Evo kako biti drugačijiDobio srce od devojka: Dugo će se prepričavati kako je supruga iznenadila Mišu Dragičevića za rođendanDobio srce od devojka: Dugo će se prepričavati kako je supruga iznenadila Mišu Dragičevića za rođendanPevačica Ana Sević: Prva šetnja sa sinomPevačica Ana Sević: Prva šetnja sa sinom

Preporučuje ContentExchange

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.U redu!Uslovi korišćenjaČlanci

jtemplate.ru - free extensions Joomla