Sve o progesteronu

SVE O PROGESTERONU

27/08/2018Progesteron je po mnogo čemu izuzetan hormon. Iako se većina progesterona izluči u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, on nije isključivo ženski hormon, niti se njegovo delovanje ograničava na pol i reprodukciju. Progesteron je zapravo pre-kursor za većinu drugih steroidnih hormona, pa je njegova važnost u našem telu tim veća. Zato je razumljivo da manjak progesterona dovodi do mnoštva problema.

Delovanje progesterona
Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira u drugoj polovini menstrualnog ciklusa kako bi stimulisao rast endometrijuma za prihvat embriona ako je došlo do oplodnje, ali reguliše i njegovo ljuštenje ako do trudnoće ne dođe. To mesečno ljuštenje endometrijuma jeste menstruacija.

Progesteron takođe ima vrlo važnu ulogu u središnjem nervnom sistemu i deluje opuštajuće, čime se objašnjavaju promene u raspoloženju, razdražljivost i depresivna stanja koja se javljaju već s prvim znacima smanjene proizvodnje progesterona i rada jajnika.

Delovanje progesterona ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, doprinosi zdravlju urinarnog trakta, utiče na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije, učestvuje u očuvanju gustine kostiju, reguliše tečnost u tkivima i deluje diuretički, osigurava zdrav san, važan je za očuvanje organizma u stresnim situacijama, deluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetski, učestvuje u pretvaranju masti u energiju, reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde, jača imuni sistem. Simptomi manjka progesterona
Manjak progesterona primetan je na fizičkom i psihičkom planu. Ne mora predstavljati stvarne zdravstvene probleme odmah, već stalne ili povremene tegobe koje utiču na kvalitet života žene – česte promene raspoloženja, gubitak koncentracije, teskoba ili depresija, izraženi simptomi predmenstrualnog sindroma, neredovni ciklusi ili izostanak menstruacije, anovulacija, nemenstrualno krvarenje, glavobolje, napetost u grudima, slab san ili nesanica, hroničan umor.

Neretko se javlja i problem s regulacijom telesne težine, ali i s regulacijom vode u tkivima: zadržavanje vode u tkivima, otečenost i nadutost. S vremenom simptomi manjka progesterona mogu napredovati, pa tegobe postaju izraženije, a javljaju se i veći ili manji zdravstveni problemi, posebno u perimenopauzi, vremenu kada žena još ima menstruaciju, ali se ciklus skraćuje, pa nastupa obilno krvarenje, stvaraju se miomi i ciste dojki ili jajnika.

https://sansazaroditeljstvo.org.rs/wp-content/uploads/2018/08/1429002300_733.875x480-768x421.jpg 768w, https://sansazaroditeljstvo.org.rs/wp-content/uploads/2018/08/1429002300_733.875x480-585x321.jpg 585w, https://sansazaroditeljstvo.org.rs/wp-content/uploads/2018/08/1429002300_733.875x480.jpg 875w" sizes="(max-width: 432px) 100vw, 432px">

Simptomi progesteronske dominacije ili viška progesterona
Najčešće osetljivost grudi, promene raspoloženja, potištenost, letargija, suvoća vagine, usporena probava. Ponekad višak progesterona može dovesti do povećanja lučenja kortizola pa je onda i pojačan apetit,  abdominalno nakupljanje masnoće.

Balans progesterona doprinosi ravnoteži i drugim vitalnim hormonima u telu.

0 komentara10  https://sansazaroditeljstvo.org.rs/sve-o-progesteronu/">  https://sansazaroditeljstvo.org.rs/wp-content/uploads/2018/08/xprogesteron-wzor-jpg.jpg.pagespeed.ic_.ipbxYNKIrU.jpg&description=SVE%20O%20PROGESTERONU">

MOŽDA TE ZANIMA I OVO...DRUGI WEBINAR – GEMMA I VERIFIEDVAGINALNA UPOTREBA PROGESTERONA RADI SPREČAVANJA PRETEĆIH POBAČAJAUSVAJANJE – ŽIVOT OD PESKAŠTA KADA NAS DVOJE NA RAZLIČITI NAČIN...ROĐENJE BEBE NE LEČI NEPLODNOSTKAD ME PITAJU KAD ĆU NA NAREDNU...ŠTA MORAMO ZNATI O SVOM MENSTRUALNOM CIKLUSUTRUDNOĆA NIJE ŠALAPISMO MOJOJ LJUBICIRFZO NAJAVIO POMERANJE STAROSNE GRANICE ZA VTOKONAČNA RANG-LISTA – GRAD BEOGRAD FINANSIRA VTO...NISU EMBRIONI BILI PROBLEM, TO SAM BILA...ŠANSINE BEBE12 BROJ MAGAZINA ŠANSA ZA RODITELJSTVODNEVNIK ANKSIOZNE LUTALICEČlanci

jtemplate.ru - free extensions Joomla